A keletkező tűz legkorábbi felismerése

A tűz helyének meghatározása

Az épületben tartózkodók hatékony figyelmeztetése

A vagyon- és életvédelmi berendezések működtetése

Épületgépészeti berendezések és az oltórendszer működtetése

Átjelzés biztosítása tűzjelző távfelügyeletre

 

A keletkező tűz legkorábbi felismerése

Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek a fontosságát. A különféle típusú tüzek felismeréséhez megfelelő tűzérzékelőket, hő és füstérzékelőket kell alkalmazni, ezek helyét jól kell megválasztani, így a tüzet korán észlelni lehet. A riasztások megfelelő továbbítása a tűzjelző távfelügyeletre szintén kulcskérdés, különösen akkor, amikor a helyszínen alszanak, vagy nem tartózkodnak.

A tűz helyének meghatározása

Az intelligens tűzjelző rendszerekben minden érzékelő címezve van, tehát a központi kijelzőn vagy a távfelügyeleten látható a tűz keletkezésének pontos helye. A hagyományos tűzjelző rendszereknél az érzékelők pontoshelyét nem, csak a tűzzónát tudjuk beazonosítani.

Az épületben tartózkodók hatékony figyelmeztetése

A tűzszirénák és fényjelzők egyrészt a helyszínen lévőket figyelmeztetik az épület elhagyására, másrészt jelzést adnak a tűz esetén, az intézkedések elvégzésére is a kijelölt személyzetnek. Lehetőség van arra is, hogy hangosbemondó tájékoztassa az épületben tartózkodókat az evakuálás menetéről és a tennivalóiról. Ehhez egy hangosító berendezéssel egészítik ki a tűzjelző rendszert.

A vagyon- és életvédelmi berendezések működtetése

Az intelligens tűzjelző központok a beérkező információ és a programok alapján vezérlik a vagyon- és életvédelmi berendezéseket. Ezek pl.: tűzzáró ajtó, automata ajtó, légtechnikai berendezés, füstelvezető ablak, lift. A 2/2002 (I.23) valamint a 26/2005 (V.28.) BM rendeletek írják elő a tervezők számára a kötelezően beépített vezérléseket.

Ezek vonatkoznak a nyílászárók vezérlésre, az épület áramtalanítására, például: annak érdekében, hogy a tűz ne terjedjen át egy másik épületszárnyra, tűzzáró ajtók automatikusan bezáródnak, de a menekülés érdekében, kézi erővel nyithatónak kell maradniuk. Adott esetben a füstöt kell elvezetni, ezért ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat. Levegőbefújást alkalmaznak túlnyomást létrehozva, ilyen módon megakadályozható, hogy a tűz elvágja a menekülési útvonalat.

Épületgépészeti berendezések és az oltórendszer működtetése

Az oltórendszereket közvetlenül a füstérzékelő is működésbe hozhatja, de ez elég kockázatos, legtöbb esetben a tűzjelző központ adja ki az utasítást. A spinkler vízzel oltó rendszer elég egyszerű, nem differenciálható. Jelentős anyagi kárt okozhat a víz a irodahelyiségekben, raktárakban, áruházakban. Veszélyes alkalmazni áram alatt lévő helyiségekben. A gázzal oltó berendezés megkíméli az üzemeltetőt a jelentős anyagi károktól, a működése a levegő kiszorításán alapszik, az emberélet védelme érdekében csak komoly óvintézkedésekkel alkalmazható.

Átjelzés biztosítása tűzjelző távfelügyeletre

Fontosabb szempont, hogy mindentől függetlenül működjön automatikusan. Olyan létesítményeket is érdemes távfelügyeletre kapcsolódni, ahol portaszolgálat is van. A felügyeleti központtól elvárható minimum, hogy állandó 24 órás felügyeletet biztosítson.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine