A strukturált kábelezés egy univerzális hálózati rendszer, amely adat (internet, számítógép hálózat), hang (telefon) és kép (kamera rendszerek) átvitelére szolgál. A felhasználó a hálózaton belül tetszése szerint megválaszthatja, hogy melyik csatlakozó aljzatot, milyen szolgáltatásra szeretné használni. Akármikor változtathat az előző döntésén és a patch panelen megváltoztatható a szolgáltatás típusa és annak elérhetőségét. Egy szervezeti változás esetén, a dolgozók munkahelyet változtatnak, akkor már biztosítva van az összes eddigi szolgáltatás elérhetősége számukra (pl.: az eredeti telefon mellékszámuk megtartása).

A telekommunikációs, számítógépes rendszerek közös kábelezése, a strukturált hálózatok kiépítése már a 90-es években elkezdődött a PC-k rohamos terjedésének következtében. Egy jól tervezett rendszerrel nem jelent gondot a munkatársak és a felhasználói állomások számának növekedése, a munkaállomások felcserélődése, az irodabérlők megváltozott igényének kiszolgálása. A hálózatok tervezésének aranyszabálya a túlméretezés. Általában az aktuális igénynél 30-50%-kal több hálózati végpontot terveznek az irodákba, de csövezéskor az 50%-os túlméretezés szükséges minimum. Egyrészt a szervezetek fejlődnek, új kolegákat vesznek fel, változik az igényük, átrendezhetik a helyiségeket. Másrészt azért, mert a technológia is fejlődik, egyre gyorsabban válnak elérhetővé új eszközök. Legfőképpen azért, hogy a szükségszerű bővítéskor ne kelljen falat vésni az új kábeleknek.

Intelligens épületek

Eredetileg az alapigény csupán a telefonrendszer és a számítógépes hálózat összekapcsolása volt, ma már eljutottunk odáig, hogy az épületek kommunikációs, gépészeti, felügyeleti rendszereinek integrálása az infrastruktúra alapfeltétele. A jövő intelligens épületeinek irányításához egyetlen távirányító elegendő: a kaputelefon, a hűtő, a redőny, a fűtés, a medence, a kerti locsoló, és a többi vezérlése is bárhonnan gombnyomással irányítható. Mindezek számára, majd nem kell külön hálózat (ma még igen), mert az épület erős- és gyengeáramú rendszerei egyetlen hálózaton futnak. A funkciók automatizálása és közös hálózatba való kapcsolása azonos szabványú, egységes végpontok (EIB, európai installációs buszrendszer) használatával lehetséges.

A rendszert egy PC és az arra telepített tervező- és üzembe helyező szoftver (EIB Tool Software) irányítja. Ehhez kapcsolódik a megszokott kábeldzsungel helyett az egyetlen közös vezeték (“busz”), melynek nemcsak az elhelyezése, de a bővítése is lényegesen egyszerűbb. A falak vésése helyett elég átprogramozni. Az egyszerűbb nyomvonalvezetés csökkenti a tűzveszélyt, a rendszer használata, a hagyományossal ellentétben, képes elektroszmog mentes környezet létrehozására. Ez a telefonhálózatra csatlakoztatva lehetővé teszi a betörés, vagy egy háztartási gép hibájának észlelésekor a szerviz, vagy a rendőrség értesítését.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine