Az alkalmazott toló kapu hajtómotorok a nyomatékot a kapu alsó részére szerelt acél fogasléc segítségével adják át. Az általában masszív beton alapra felszerelt motor és a hajtómű fém, időjárásálló műanyag burkolattal rendelkezik, ez elhelyezhető a kapuoszlop közelében, talán magába a kapuoszlopba vagy a földbe is. Ebben a burkolatban helyezhető el az elektronikus vezérlés is. A végállás kapcsoló is a motorba van építve, amit a fogaslécre szerelt végállás ütközők működtetnek.

A toló kapu súlyának és a várható napi nyitások-zárások számának megfelelően válasszuk ki a meghajtómotort. Az alkalmazott motorok az ipari felhasználásnál általában 1000-3500 kg, lakossági felhasználásnál 300-1000 kg tömegű, toló kapukat képesek mozgatni. A motorok többnyire a 230V-os hálózatról működnek, de 2000 kg kaputömeg felett már inkább a háromfázisú megoldások alkalmaznak.

A konstrukciók 30-70 ciklus/óra használati gyakoriságra vannak beállítva. Magas ciklusszám esetén már jelentős a motorok melegedése. Ha fontos a kapu gyakori működtetése, úgy 24V-os tápellátású motort javaslunk, mert itt jóval kisebb a motor melegedése, ugyanakkor a használati gyakoriság elérheti a 100 ciklus/órát.

A hajtóművek önzárók, kézi erővel nem mozdíthatók el, és ebből adódóan a kapuhoz nincs szükség elektromos zár felszerelésére. Mint minden automatikusan működő kapu, a toló kapu is az önzáró hajtómű kioldását követően működtethető kézzel egy áramszünet esetén. Egyes kapumozgatók kiegészíthetők biztonsági akkumulátorokkal, amelyek áramszünet ideje alatt is biztosítják a zavartalan működést.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine