Egy garázskapu betörési, másként behatolási lehetőséget is nyújt. Sokan nemcsak autót tárolnak a garázsban, hanem kerti bútorokat, sporteszközöket, szerszámokat, amelyeket akkor is szeretnének biztonságban tudni, amikor távol vannak. Ezért fontos, hogy a garázskapu betörésálló legyen. Az automatizált garázskapunak megvan az-az előnye, hogy mechanikusan kinyitni nem olyan könnyű, mint egy egyszerű kaput felfeszíteni, a zárat feltörni, lakatot leütni. Természetesen nem lehetetlen feladat, viszont a ráfordított idő túlságosan veszélyessé, a szükséges eszközöket pedig aránytalanul drágává teszik az automata garázskapun keresztül való betörést.

Működését tekintve két csoportot különböztetünk meg:

  • billenő kapu
  • szekcionált kapu

Az automata billenő kapu lapja egy elemből áll, amely méretét, színét, mintáját, anyagát tekintve sokféle kivitelben kapható. A kapulap a nyitáskor és a záráskor kibillen, a járművet a kaputól megfelelő távolságra kell leállítani. Legelterjedtebb a vízszintes-sínes garázskapu. A billenő kapuk ára a legkedvezőbb, hátrányuk a kiegyensúlyozásuk. A meghajtómotor és a vezető sín is a födémre van szerelve, és távirányítóval működtethető. Fontos tudni, hogy a billenő kapunak mindig van kerete, amely a kapunyílást némileg leszűkíti.


A szekcionált garázskapu függőlegesen nyílik. A kapulap vízszintesen elhelyezkedő, zsanérokkal összekötött lamellákból áll. Nyitáskor ezek a redőnyhöz hasonlóan gördülnek felfelé, majd 90 fokos elfordulás után vízszintes helyzetbe fordulnak és a födém alá gördülve állnak le. A kapu súlyát egy torziós rugópár kompenzálja, így a kapu működtetéséhez alig kell erőt kifejteni. A konstrukciónak számos előnye van, például zárható és nyitható a kapu akkor is, ha közvetlenül előtte parkolunk.

Ez a garázskapu a kapunyíláson belül, a fal belső síkjára szerelhető fel. A kapu mechanikája meghatározza a felhasználható meghajtómotorokat is. A húzórugós kiegyensúlyozású, szekcionált kaput a garázsmennyezetre szerelt szíjas vagy láncos húzómotorral mozgatják. Ez lényegét tekintve azonos a billenő kapuknál alkalmazott megoldással. Fontos szempont, hogy csak egy könnyen mozgó garázskapura szereljünk motort, mert ez nem arra való, hogy egy mechanika hibáit kompenzáljon.

Ezeket a távirányítható garázskapukat is ki lehet egészíteni jelzőlámpával infra érzékelőkkel komplett rendszerrel. Így a kapurendszer figyelembe veszi és kezeli az érkező jelzéseket, ezek alapján vezérli a kapunyitást-, zárást és a jelzőlámpát, így megakadályozza a sérülések okozását

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine