A toló kapuvezérlés jellemzője, hogy egy motorkimenettel rendelkezik és végállás bemenetei vannak. Az elektronika általában tárolt programvezérlésű, ahol a vezérlési lehetőségek egy ún. nem felejtő memória áramkörbe vannak beprogramozva. Ha a motor paraméterei is lehetővé teszik, úgy a nagyobb tudású vezérléseknél az alábbi funkciók állíthatók be:

  • nyitási és zárási idők;
  • szünetidő;
  • nyitó- és záró erő;
  • lassítás a nyitás és zárás végén;
  • lágy indítás (indítás fokozatos sebességgel);
  • gyalogos nyitás.

A gyalogos nyitás lehetővé teszi, hogy a kapuszárnyat, mint egy kiskaput, csak részben nyissuk ki. Ha csak egy gyalogos halad át egy 5-6 méteres kapunyíláson, akkor felesleges teljes szélességben kinyitni a kaput. Ehhez a működési módhoz kétcsatornás vezérlésre van szükség.

A vezérlés működési logikája lehet automata és lehet, nyit-áll, zár-áll kialakítású is. Az automatikus működésnél a vezérlés a nyitógomb megnyomásakor kinyitja a kaput, egy előre beállított ideig nyitva tartja, majd visszazárja. A nyit-áll és a zár-áll funkció beállítása esetén a nyitás-zárás nem időzítéssel működik, hanem a visszazáráshoz is nyomógomb megnyomása szükséges. A toló kapu működtethető vezetékes módon nyomógombbal, vagy csatlakoztatható hozzá beléptető rendszer, ezt többnyire egy- vagy többcsatornás rádiós távvezérléssel üzemel.

A toló kapuknál is fontos a biztonsági elemek alkalmazása. Mindegyik motor rendelkezik egy állítható érzékenységű, rácsukás ellen védő kuplunggal. Akadály érzékelése esetén a mozgás iránya megfordul, vagy a kuplung leállítja a motort. Mindenképpen célszerű a rácsukódás elleni további védelem miatt legalább egy infra sorompó pár felszerelése is.

Forgalmas utcára nyíló toló kapuknál, társasházaknál javasolt a villogó lámpa alkalmazása is. A kapuautomatizálás nem csak új kapuk esetében lehetséges, meglévő kapuk automatizálása is megoldható, viszont a környezet adottságait (méret, szilárdság stb.) figyelembe kell venni.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine