Az automata ablakmozgatás kialakításának kettős célja van.

Az egyik fontos alkalmazási terület a tűz elleni védelem. Köztudomású, hogy a tűzesetek áldozatai többségükben nem égési sérülésekben, hanem füstmérgezésben hunynak el. Ezért a füstelvezetés az egyik legfontosabb terület a tűzvédelemben, az automatikus ablakmozgatás ezt segíti.

Az ablakmozgatás mindig a tűzjelző központba beérkező jelzések alapján, automatikusan történik. A füstelvezető ablakmozgatás egyik követelménye, hogy az épületben keletkező tűz esetén, kialakuló áramszünet idején is működőképes legyen. A tűzjelző központ vezérlése minden esetben szünetmentes áramellátással (akkumulátorral) van kiegészítve, ezért megfelel ennek a követelménynek.

Némely esetekben telepíthető hatósági engedéllyel rendelkező füstelvezető rendszer ott is akár, ahol nincs tűzjelző rendszer felszerelve.

Az ablakmozgatás automatizálásának a másik fontos igényét a magasan, nehezen hozzáférhető helyen levő ablakok nyitása-zárása jelenti. Az automatika, hasonló elven működik, mint a füstelvezető ablaknál, egy kis különbséggel, hogy nem a tűzjelző rendszer vezérli a működését. Amennyiben igény van rá, akkor kivitelezhető.

Fontos azt is tudni, hogy az automata füstelvezető ablak ún. szellőztetésre való felhasználása TILOS! A füstelvezető ablak a tűzjelző rendszer része, ezért az automatikus vezérlés mellett csak illetékes személy kezelheti, emiatt alkalmaznak kulcsos kapcsolót vagy a kapcsolót védett helyen helyezik el.

Ablakmozgató motorok

A legtöbb ablakmozgató motor keskeny, kisméretű szerkezet, amelyet esztétikusan és könnyen lehet az ablakkeretre szerelni. A bonyolultabb és nehezebb szerkezetek, (tetőkupolák) mozgatásához, méretben és teljesítményben nagyobb motorok szükségesek.

Vannak lineáris hajtókarú motorok, amelyek egyenes vonalban tolják ki az ablakot.

Vannak láncos ablakmozgató motorok, amelynek a toló karja láncszemekből áll. Nem a hagyományos ovális láncszemekből, hanem inkább a bicikliláncra hasonlít. Alapállapotban feltekerve a motorházon belül helyezkedik el. Működésekor az összekapcsolódása révén kiegyenesedik.

A lineáris és a láncos ablakmozgató motor mellett létezik csuklókaros mozgató, illetve a lineárishoz is alkalmazható csuklós átalakító adapter, amely áttételen segítségével mozgatja az ablakot.

Automata ablakmozgatás függőleges (homlokzati) és dőlt síkú (tetőtéri) ablakok esetén

Az automata ablaknyitó berendezéseknek sok típusa létezik, ezek mind a befelé, mind a kifelé nyíló ablakok mozgatására alkalmasak. A bukó, felnyíló és az oldalt nyíló ablakokra egyaránt találhatunk megbízhatóan működő megoldásokat.

A függőleges ablakot lehet kifelé tolni vagy befelé buktatni. Ha az ablak súlypontja lent van, azon támaszkodik, akkor ez nem kívánnak nagy erőt a megmozdításhoz. Az ablakmozgató motor kevés helyet foglal, nem csúfítja el az ablak környezetét, viszont ügyelni kell a megfelelő rögzítésre. A motorok és a végállás kapcsolók szakszerű beállítása nagyon fontos szempont. Amikor a beállítás pontatlan, akkor az nemcsak az ablakot teheti tönkre, hanem a motort is. Egyes motorok rendelkeznek nyomatékfigyelő végállás érzékelővel.

Néhány példa a toló karral szabályozott ablaknyitás megvalósításáról:

  • üvegházak szellőztetése,
  • tetőtéri és
  • homlokzati ablakmozgatás.

Nagyobb erő szükséges azoknál a függőleges ablakoknál, amelyeknek az alját vagy oldalát kell mozdítani, valamint a nagyobb dőlésszögű (akár vízszintes) ablakoknál, amelyeket felfelé kell emelni. Ilyen ablakoknál számításba kell venni az ablakon esetlegesen összegyűlő hótömeget is. Ez már akkora igénybevétel, hogy célszerű fogasléces motor az ablakmozgatáshoz. Ez fizikailag is nagyobb helyet foglal a belső térben, ami esztétikai problémákat is okozhat. A tervezéskor nemcsak a motor teljesítményét és a fogasléc helyigényét kell figyelembe venni, hanem az ablak szélességét is.
Vannak elektrohidraulikus meghajtások is, ezek nagyobb teljesítményűek és több motort lehet velük szinkronizálni. Akkor alkalmazzák a szinkronműködésű motorokat, amikor az ablaktáblát a mérete miatt nem tudja egy motor megmozdítani.

Széles ablakoknál kettő vagy több mozgatómotorra is szükség van. Vagy két motort szerelünk fel, amelyeket szinkronizálni kell, az abszolút pontos együttmozgás érdekében, különben megcsavarodik az ablak. Vagy tandem-motort szerelünk fel, amely egy motort, és kettő vagy több erőátvivő kart tartalmaz.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine