Az emberi szem az egyik legfontosabb szerepet tölt be, az érzékszervek között, a tájékozódás miatt.

A megfigyelő rendszerek működésének megértésében segít, ha a képalkotás alapjait ismerjük. A videokamerák készítésénél az emberi szem volt az alappélda, ezért érdemes a szem felépítésével, jellegzetességeivel megismerkedni. Ennek a rendkívül fontos és összetett érzékszervünknek a képességeit, sajátosságait a kamerák és a monitorok fejlesztőmérnökei figyelembe vették, és működésének a korlátait is. A mozgókép létrehozásában is fontos szerepe volt szemünk tehetetlenségének. Azt, hogy egy hagyományos TV kép (beleértve a hagyományos analóg CCTV rendszer kameráját és monitorát is) nagyjából 640 sort tartalmaz. A váltott soros letapogatás kidolgozása lehetővé tette a villódzásmentes TV kép alkotását. A fénytan, a fotometria és a színelmélet alapfogalmainak megismerése segíti, az általános műszaki paramétereinek megértését, a CCTV rendszereknek.

Színelméleti alapok

  • Színérzet: A fény elektromágneses hullám spektrális tulajdonságai által keltett hatás
  • Tristimulus: a beérkező fényenergiát leíró skalár érték
  • Szintér: A lehetséges színérzetek alkotta három dimenziós tér.

Pl.piros (red), zöld (green) és kék (blue) színérzetet okozó hullámhosszakból álló bázis:

λRED = 700nm, λGREEN = 561nm, λBLUE = 436nm

  • színillesztő függvények: Egy λ hullámhosszú monokromatikus fénynyaláb keltette ekvivalens színérzetet előállító (r(λ), g(λ) és b(λ)) függvények (fiziológiai mérések eredménye)

RGB színrendszer

Egy képpont a piros, a kék és a zöld 256-256-256 féle árnyalatából áll össze, összesen 16 millió színárnyalattal. 24 biten tárolja az információt. Ez additív színrendszer, tehát a három alapszín egyforma keverése fehér, hiányuk fekete színt eredményez. Ezeket a színeket használja minden elektronikus kivetítő eszköz (monitor, digitális kamera, szkenner, projektor). Forrás: files.szt.ektf.hu

A látható fény, spektrum.

A fény az elektromágneses spektrum része. Ha az összes elektromágneses sugárzást rendezzük frekvencia szerint, megkapjuk az elektromágneses spektrumot, aminek csak egy nagyon kis része esik a látható fény tartományába. (380-780nm-es hullámhossz). Az ez alatti, vagy fölötti hullámhosszú sugárzást az emberi szem már nem látja (legfeljebb érzi, pl. infra lámpa melegít).

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine