A kamerarendszer működésének ismertetésében visszanyúlunk az alapokhoz. Ezért röviden bemutatjuk az emberi szem felépítését és működését, a fénytan és a színelmélet videotechnikai szempontból fontosnak tartott jellemzőit és a mozgókép kialakulását.

A mai kamerák képfeldolgozó egységei a CCD és a CMOS érzékelők. Bár mindkettő működése a foto elektromos effektusra épül, a képkiolvasás módjának és a gyártástechnológiának az eltérése miatt jelentősen különböznek egymástól.

A CCTV-rendszerek legfontosabb eleme a kamera. A kamerák sok olyan műszaki paraméterrel rendelkeznek, melyek értékei típustól függően rendkívül széles skálán mozognak.

A biztonsági kamerák egyik osztályozási módja, a forma szerinti rendszerezés. Ez alapján megkülönböztethetünk normál dobozos, úgynevezett box kamerákat, fix objektívet és kültéri kameraházat is tartalmazó kompakt kamerákat, panel- és csőkamerákat, dome és speed dome kamerákat.

Az analóg kamerák modern változatainak tekinthetők az IP kamerák, ahol a fejlesztőmérnökök átlépték a TV szabvány képfelbontási és képminőségi korlátait, a képtovábbítás IP alapú számítógép hálózaton keresztül történik. A kamerák és a rögzítők közötti összeköttetés többnyire kábelezéssel történik, de növekszik az igény a vezeték nélküli kamerarendszer kiépítésére is.

A kamerák falra, oszlopra történő rögzítéséhez különböző kameratartó szerkezetek szükségesek, kültérben pedig – főleg a box kamerák esetében – védő házban kell elhelyezni őket. A ház biztosítja a biztonsági kamera és különösen az objektív érzékeny elemei számára a védelmet az időjárási viszontagságoktól. Kültéri kamerák esetében a házat fűtéssel vagy ventillátorral is el lehet látni, így a külső hőmérsékleti viszonyoktól függetlenül bármelyik évszakban működőképesek. A kameraház másik funkciója a mechanikai védelem, ami a szándékos rongálástól védi a kamerát.

Egyes kameratípusok „éjjeli látását” infra-megvilágítók segítik és egészítik ki. Az infra LED-eket többnyire beépítik a kompakt kamerákba, de az infra LED-ekből felépülő infra reflektorok a kamerák mellé kerülnek felszerelésre.

A CCTV rendszereken belül az éjjellátó kamerák új típusát jelenti a hő kamera. A hő kamera nem olcsó megoldás, de bizonyos felhasználói körben már ma is költséghatékony módját jelenti a nagy távolságú éjszakai videó megfigyelésnek.

Mivel egy biztonsági kamera önmagában nem elég ahhoz, hogy minden körülmények között (látószög, fényviszonyok, átfogó térfigyelés, részletes megfigyelés) megfelelő képet adjon, ezért nagyon fontos az igényeknek megfelelő objektív kiválasztása, hiszen ez a kamera „szeme”. Ahhoz, hogy elégedettek legyünk a kamera által nyújtott képpel, a következőkre kell odafigyelnünk a megfelelő optika-kiválasztás során:

  • kültérre vagy beltérre kerül-e a kamera (a fényviszonyok változásai jelentősen befolyásolják a képminőséget),
  • milyen az objektív fényáteresztő képessége,
  • milyen a fókusztávolsága, mekkora a látószöge (minden esetben az adott helyhez megfelelő legkisebb látószögű optikát kell választani),
  • milyen zoom-mal rendelkezik (manuális vagy motoros).

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine