A kamerarendszer által vett képeket a monitorok jelenítik meg. Ahhoz, hogy megfelelően lehessen látni az eseményeket fontos, hogy a monitorok képminősége és képfelbontása illeszkedjen a kamerákéhoz. A biztonságtechnikában több monitortípust alkalmaznak. Fekete-fehéreket ma már gyakorlatilag nem használnak. A színes monitorok működési elvük szerint LCD, plazma, vagy LED képernyős kivitelűek. Természetesen a képátló mérete is széles skálán mozoghat. Kiválasztásánál az is szempont, hogy hogyan jelennek meg rajta a kamera képei, egy kamera képe vagy több kameráé, ilyenkor osztott képet látunk.

Mivel egy CCTV-rendszer általában nem csak egy kamerából áll, így egyszerre egy időben több kamera képét kell figyelni és rögzíteni. Gazdasági és egyéb okokból nem célszerű, hogy minden biztonsági kamera képét külön monitoron nézzük, ezért jelfeldolgozó eszközök segítségével egyetlen monitoron jelenik meg, több kamera képe. Ezek a videó jelfeldolgozók: képléptetők, képosztók, multiplexerek, mátrixok. A mátrixok kivételével ezeknek az eszközöknek a funkciói gyakorlatilag beépítésre kerültek a digitális videó rögzítőkbe.

A kamerarendszer képinek archiválására szolgálnak a videójel-felvevők vagy képrögzítők. Ezeknek két nagy csoportja van. Analóg és digitális rögzítők. A digitális rögzítők további két nagy csoportra oszthatók, PC-alapú rögzítőkre és DVR-ekre. A DVR (Digital Video Recorder) tulajdonképpen egy ipari célszámítógépet és stabil, a felhasználó számára láthatatlan operációs rendszert jelent. A digitális technológiájú eszközök képminősége jelentősen jobb, a képek visszakeresése gyors, élettartamuk pedig jóval hosszabb lehet, mint analóg társaiké.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine