Ez a típusú mozgásérzékelő közel 15 évnyi fejlesztés eredménye, melyet leginkább Japánban alkalmaznak. Első kipróbálására is itt került sor. A tokiói metró peron alatti területek figyelésére alkalmazták. A sínek közé eső embereket meg tudták védeni az áramütéstől, mert a lézeres mozgásérzékelők sokkal gyorsabban érzékelni tudták a baleseteket, így azonnal ki tudták kapcsolni a halált okozó áramütést a sínekből.

A lézerérzékelő milyen újításokat tartalmaz a hagyományos, infra érzékelőkkel szemben!

A PIR érzékelők a mozgó ember, állat által kibocsátott infravörös hőt érzékeli és riasztási jelzést ad a riasztóközpont felé. Az újfajta érzékelő felismerése azonban egy teljesen új elven alapszik, vagyis részben a radarhoz hasonlítható, ez az érzékelésfajta. A lézeres mozgásérzékelők, mint ahogy a nevükben is van, egy vagy több beépített lézerrel rendelkeznek, a lézersugarak a védett területet folyamatosan pásztázzák. A lézer mellett egy prizma és egy forgó tükör is helyet kapott, amik a beállított védett területet 720 érzékelési sávra bontják, ezáltal 720 mintát vesznek le a területről, ami azt jelenti, hogy 1/4º-os pontossággal figyelik a beállított területet. Ha ebbe az érzékelési tartományba belép valaki és megsérti a lézersugarat, az eszköz azonnal riasztást indít. A mozgásérzékelésen kívül sokkal több adatot vizsgál, a mozgó objektum méretét, sebességét az érzékelőtől való távolságát is. Mindezt úgy, hogy a már említett fotodióda érzékeli a mozgó emberről visszaverődő jeleket, és az alapján, hogy hány sugarat sértett meg helyváltoztatása során, megállapítja annak méretét, sebességét és távolságát.

A lézerérzékelő háromféle működésre képes

Határsávfigyelés: a lézeres érzékelő 1 méter szélességben és választható távolságban érzékel. Felhasználása építési területek esetén nagyon ajánlott, ahol folyamatosan változhat a megfigyelni kívánt terület mérete, de forgalom- vagy személyforgalom számlálásra is alkalmazható.

Függőleges érzékelés: az eszköz úgy működik, mintha egy 60 méteres fal alakulna ki az érzékelő körül, 4 érzékelő zónát kialakítva, egyenként állítható zónahatárokkal. Riasztás jelzés akkor történik, amikor mozgó ember vagy állat (madár) ezt a falat megsérti.

Vízszintes érzékelés: Vízszintes beállítás alkalmával az előző adatok a következőre módosulnak: 30 méteres falat és 190º-os érzékelési területet detektál az érzékelő.

A felsorolt sok pozitívummal szemben a lézeres mozgásérzékelőknek egy lényeges hátrányát meg kell említeni. Videó rendszerek kiegészítéséhez használják, önállóan behatolás jelző eszközként, az egy síkra kiterjedő érzékelése miatt, csak kompromisszummal érdemes használni. Természetesen, mint mindenre némi tapasztalattal erre is van megoldás. Megfelelő elhelyezéssel, lapos tetőkre vagy homlokzatokra szerelve, vagy felülről nyitott épületeken alkalmas a behatolás jelzésére.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine