Lépésérzékelő rendszer a védendő objektum körül kialakított területre, a föld alá telepített szeizmikus érzékelő rendszer, amely jelzést bocsát ki, amikor a felszínen mozgó személyt vagy gépjárművet észlel.

Előnye, hogy a lépésérzékelővel védett területen, semmilyen érzékelő vagy szerelvény nem látható, a rendszer észrevehetetlen, amíg nem indul a működésbe. Hátránya a beállítással és telepítéssel kapcsolatos nehézségek. A jelzés érzékenységét tesztelés során lehet pontosítani, ezért hosszabb próbaidőszak is szükséges lehet. A rendszer érzékeny a rezgésre, ezért nem érdemes közvetlen vasútvonal mellé telepíteni. Fák, betonoszlopok földalatti része, nagy szélben mozog, rezeg, ez okozhat téves riasztást.

A szeizmikus behatolás védelem a hadiiparból származik és került polgári felhasználására, de mostanság a kiemelt biztonságú intézmények, fegyházak, katonai objektumok, energiaszolgáltatók és más stratégiai fontosságú helyszíneken. Ezen kívül alkalmazzák ipari vagy gazdasági szempontból védett létesítményeknél, vízművek, erőművek, szerverparkok területén is. Léteznek egyszerűbb rendszerek, amelyekkel lakossági igények is kiszolgálhatóak.

A lépésérzékelők fajtái:

  • optikai szálas lépésérzékelő
  • kapacitív lépésérzékelő
  • folyadékos lépésérzékelő.

Az optikai és a kapacitív technológiák az elterjedtebbek.

Az optikai szálas lépésjelző rendszer, a föld alá fektetett optikai szál. A ránehezedő nyomás miatt a legkisebb elmozdulást is érzékeli a benne haladó fény változása miatt. Az adó folyamatos fényhullámot bocsát ki a száloptikába, amelynek a végén, a vevő oldalon foltos mintázat jelenik meg a visszaverődések miatt. A mintázat állandó, ha nyugalmi állapotban van a rendszer, de bármilyen külső hatás megváltoztatja, akkor a változás egy relé kontaktuson keresztül generál riasztást.

Az optikai szálat csupán 50 mm-rel a föld felszíne alá kell telepíteni, viszont az aljzat és a fedőréteg kialakítása komolyabb földmunkát igényel, ezért kicsit körülményes az optikai szálas lépésérzékelő rendszer telepítése. Az optikai lépésérzékelők némely típusa épület tetőre is telepíthető.

A kapacitív elven működő lépésérzékelő rendszer érzékelői fémtüskével ellátott kúpok, ezekeket 30 cm-rel a föld alá kell telepíteni, kábelezés alkalmazásával. Az eszköz passzív érzékelő, tehát tápfeszültséget nem igényel. Egy tüske 1-20 méteres körben érzékel, típustól és talajviszonyoktól függően. A kapacitív lépésérzékelő olyan ideális telepítési környezetet igényel, amely ritkán fordul elő.

A lépésérzékelő rendszerek harmadik, elavultnak számító változata a folyadékos lépésérzékelő, amelynek lényege, hogy a talajszerkezetben bekövetkező nyomásváltozást, mint mondjuk az emberi léptek, a földfelszín alatt kialakított, folyadékkal töltött flexibilis csövek érzékelik, nyomáskülönbség hatására indítják a riasztást.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine