Kerítésvédelem, más néven szenzorkábeles védelem, egy kiépített kerítés védelmére, és azon történő átvágás, áttörés, átmászás érzékelésére alkalmas. Két-háromszáz méternél hosszabb kerítések vagy falak esetében szokták alkalmazni.

A kültéri érzékelőkhöz hasonlóan, szintén többféle megoldás van a kerítések vagy falak védelmére, a behatolás különböző formáinak érzékelésére. A megoldások közös jellemzője, hogy valamilyen technológiával rendelkező érzékelő-kábelt alkalmaznak, amelyet a kerítésre rögzítenek. Ezt nevezik még mikrofon kábelnek is. Érzékeli a kerítés mozgását, a környezeti zavarjeleket, és kiszűri a valós behatolásra jellemző jelformát. Az érzékelő-kábeles kerítésvédelem megvalósításhoz különböző működési elvű kábelezést alkalmazhatnak.

Az alábbi szenzorkábeles érzékelő rendszerek vannak jelenleg:

  • elektret technológiájú koaxiális érzékelő-kábel
  • lineáris mágneses érzékelő-kábel
  • piezo elektromos technológiájú koaxiális kábel
  • optikai érzékelő-kábel

Az optikai érzékelő-kábel

Az optikai szál, mint érzékelő jobb jellemzőkkel rendelkezik, mint a réz vagy alumínium alapú kábelek. Nincs kölcsönhatásban az elektromágneses és rádiófrekvenciás zavarokkal, nagyfeszültségű kábelek jelenlétével, napfényre, ködre, havazásra sem érzékeny. Nem lehet észrevétlenül áthidalni vagy kiiktatni a kábelszakaszt. Működése úgy épül fel, hogy a kerítés átmászása vagy átvágása esetén az optikai szál elhajlik, így a szálban vezetett fény tulajdonságai megváltoznak. A kábel kimenetére kötött vevőegység vizsgálja a lézerfény intenzitását, jellegét és az előírtnál nagyobb változás esetén riasztási jelzést indít. Az optikai szálat drótfonatos, hegesztett fémhálós kerítéshez, téglafalhoz, épületfalhoz is lehet rögzíteni, vagy falban vezetni. Érzékeny az épület falának fúrására, áttörésére tett kísérleteket is. Kiépítéstől és az érzékelő-kábel elhelyezésétől függően a rendszer felismeri a kerítés feletti és alatti, átmászásra és az átvágásra irányuló próbálkozást. A NATO-drót elnevezés utal az eredeti felhasználási területre és az általa nyújtott kiemelt biztonságra.

Kiemelt fontosságú objektumoknál alkalmazott speciális megoldás, amikor az optikai szál egy különleges kiképzésű szögesdrót funkciót lát el, és éles acél szalagba van belepréselve, a szalag szakadása vált ki jelzést. Ez a rendszer utólagos kiépítéssel is megoldható, akár kész kerítések tetejére történő ráépítéssel, vagy a teljes kerítés is kialakítható az acélszalag segítségével. A szerelvények (mint például a kerítés tetején elhelyezett lecsukló kar) és az acélszalag rögzítésének kialakítása, nem teszi lehetségessé a szalag eltávolítását vagy szétfeszítését, így a kerítésen való átjutást se. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a szalag szakadása okoz csak riasztást, így nem igazán fordulhat elő téves riasztás.

Gyakran kombinálják a védelmet kültéri videó megfigyelő rendszerrel, mozgatható, közelíthető, távolítható optikájú videokamerák alkalmazásával, mert egy kiterjedt kerítésvédelem jelzésének okairól a biztonsági őrszemélyzet így kaphat a leggyorsabban információt. Az érzékelő-kábeles kerítésvédelem jellemzői: magas kiépítési költségű és rendszeres karbantartást igénylő védelmi rendszer. Inkább csak állandó őrszemélyzettel rendelkező kiemelt fontosságú objektumoknál igénylik a kivitelezését. Megbízhatósága miatt, gyakran alkalmazzák a stratégiailag fontos objektumoknál: katonai bázisok, börtönök, nukleáris erőművek, ipari-, vegyészeti létesítményeknél.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine