Egyszerű épülethangosító rendszer

Többzónás épülethangosító rendszer

A többzónás épülethangosító rendszer részei

 

Egyszerű épülethangosító rendszer

Bizonyos intézményekben, szükség van bemondások, közlemények, jelzések vagy háttérzene közvetítésére, a hangosítás legkorszerűbb megoldása egy központilag vezérelt épülethangosító rendszer.

Iskolák, áruházak, csarnokok hangosítása esetén elegendő az egyszerű hangosító rendszer alkalmazása, amelynek a részei a központi erősítő és az arra csatlakoztatható hangszórók.

Többzónás épülethangosító rendszer

Nagyobb épületeknél szükség lehet egyes helyiségekben, vagy helyiségcsoportokban eltérő bemondások, műsorok sugárzására. Ebben az esetben célszerű többzónás hangosító rendszert telepíteni. Az itt látható, több zónás, teljes felszereltségű, bővíthető hangosító rendszert nagy, helyiségekből álló irodaházakban, bevásárlóközpontokban célszerű alkalmazni.

A többzónás hangrendszer esetében megoldható például, hogy a háttérzene az összes zónában szól, bemondást vagy hangjelzést csak az egyes zónába közvetítsünk. Az egy zónára csatlakoztatható hangsugárzók számát ennek a központi keverőerősítőnek a teljesítménye korlátozza le.

A többzónás épülethangosító rendszer részei

  • Központi keverőegység, melyre több hangforrás kapcsolható.

  • Utasító mikrofonról végezhető a zónák kiválasztása, és innen vezérelhető a hangjelzéstároló. Az utasító mikrofon bárhol elhelyezhető, akár távol a központtól.

  • Időzíthető üzenet és hangjelzéstároló: Lehetőség van gyárilag programozott hangjelzések vagy előre felvett közlemények időzített lejátszására.
  • Számítógép is csatlakoztatható, zenei vagy egyéb hangfelvételek tárolására és lejátszására.
  • Vonalmeghajtó erősítőket alkalmaznak, amikor több hangsugárzóra van szükség. Ezekkel a központ zónakimeneteinek jeleit erősítik a hallható szintre.

  • A hangosító rendszerek megvalósításánál olyan álmennyezeti és dobozos hangsugárzókat alkalmaznak, amelyek színben és formában esztétikusan illeszkednek az épület belső környezetéhez.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine