A forgalomkorlátozó oszlop jellemzői és fajtái

Automata forgalomkorlátozó oszlop

Félautomata forgalomkorlátozó oszlop

A forgalomkorlátozó oszlopok felhasználási területei

 

A forgalomkorlátozó oszlop, más néven forgalom gátló oszlop egy talajba süllyeszthető és onnan kiemelkedő oszlop, amely hidraulikus vagy pneumatikus elven működik.

A forgalomkorlátozó oszlop közterületek forgalmának szabályozására szolgál. A talajszintből kiemelkedő oszlop segítségével megakadályozható az illetéktelen behajtás vagy parkolás, szabályozható a parkolási rend, különféle rendezvények forgalma, és időhöz köthetően korlátozható az átmenő forgalom. Speciális igény lehet a városképhez illeszkedő dekoratív vagy diszkrét külső. Plusz az is fontos szempont lehet a jogosultsághoz rendelt használat, az áram nélküli működés, és a programozhatóság. A pilon alkalmazásának előnye lehet például az optimális térkihasználás,és a városkép megőrzése is, mert az oszlop lesüllyesztett állapotában a teljes tér szabaddá válik.

A forgalomkorlátozó oszlopot csak néhány éve kezdték használni hazánkban, de már számos magyar város sétálóutcájában, közterületén megtalálható. Ezek valóban nagy segítséget nyújtanak a forgalomkorlátozásban, mert csak az arra jogosult személyek tudják irányítani a működésüket.

 

A forgalomkorlátozó oszlop jellemzői és fajtái

Valamennyi oszlop alkalmas külső térre időjárás- és vízálló, általában IP67 osztályú kivitelben készül, saválló, rozsdamentes acél felülettel rendelkezik vagy a kívánt színnel rendelhető. Az oszlopok teteje általában alumíniumötvözet vagy csúszás- és rozsdamentes acél. Az üzemi hőmérséklet átlagosan -20°C és +60°C között van, de a strapabíró fajták -40°C-tól +70°C-ig is bírják. Súlyuk nagyban függ a mérettől és a technológiától, a könnyebbek 70 kg alatt, a nehezebbek 200 kg körül vannak.

Az alábbiak szerint csoportosítjuk a pilonokat:

 • Az automata pilon gyakori használatra alkalmas, kiegészítőkkel programozható, pneumatikus vagy hidraulikus mozgatással üzemelnek.
 • A félautomata pilon ritka használatra alkalmas, áramellátás nem szükséges hozzá, gazdaságos. Kizárólag pneumatikus kivitelben gyártják.
 • A rögzített pilon kiegészíti a mozgó forgalomkorlátozó oszlopok rendszerét. Ez a fix telepítésű eszköz csupán 20 cm-rel nyúlik a talajszint alá, és a mozgó oszlopokkal azonos méretben és színben gyártják.

Automata forgalomkorlátozó oszlop

Az automata forgalom gátló oszlop, elektronikus vezérlésű és hidraulikus vagy pneumatikus elven működik. Működtethető a jogosult személyekhez vagy járművekhez rendelt proximity kártyával, távirányítóval, nyomógombbal, induktív hurokkal, központi kezeléssel, valamint előre- vagy távprogramozással is , viszont ezek nem részei a vezérlésnek. Biztonsági funkcióként a legtöbb automata forgalom gátló oszlop típusa, le tudja tiltani a felemelkedést, amennyiben tárgy vagy személy áll a biztonsági érzékelési területen, az oszlop környékén. Az ehhez szükséges biztonsági eszköz lehet: induktív hurok, mozgásérzékelő vagy biztonsági infra sorompó. A forgalom gátló oszlopokat csoportokban is lehet kezelni, ilyenkor úgynevezett, Master-Slave (mester-szolga) módot alkalmaznak a vezérléshez. A kialakított csoportokban egy oszlop működik Mester beállítással, ezt követi a hozzátartozó többi Slave egység. Gyártótól függően más-más csoportok alakíthatóak ki. Beállítható olyan mozgás, amikor minden oszlop indítása ugyanazzal az impulzussal történik, de vészhelyzetben a biztonsági berendezések nem az összes egységet állítják le, hanem csak egy csoportot. Természetesen kézi kioldással is lehet működtetni az oszlopokat áramszünetkor vagy más egyéb helyzetben.

Automata forgalomkorlátozó oszlop kiegészítő elemei:

 • hang- és fényjelzés a közlekedők biztonságáért
 • speciális csavar, amely megakadályozza az illetéktelen hozzáférést
 • pozitív szolenoid szelep (áramszünet esetén az oszlop süllyesztve marad)
 • negatív szolenoid szelep (áramszünet esetén az oszlop állva marad)
 • fűtőberendezés a vezérlésházhoz
 • hűtőventilátor készlet a vezérlésházhoz
 • automatikus kondenzvíz-leeresztő szelep
 • biztonsági infra sorompó
 • tűzoltóság által kezelt GPRS vezérlés
 • szirénafelismerő elektronika
 • induktív hurok

 

A szirénafelismerő rendszert a sürgősségi járművek (mentők, rendőrség, tűzoltóság) gyors átjutása miatt alkalmazzuk. Ezáltal az oszlopok gyorsan lesüllyednek, amint a berendezés azonosítja a sziréna hangját, így legfeljebb néhány másodperc várakozás után áthaladhat a jármű. Ez a rendszer Magyarországon még nem elterjedt.

A biztonsági fényjelzést eltérően oldják meg a gyártók. Az alábbi képeken LED-es világítású látható, van amely fényvisszaverő szegéllyel van kiegészítve. Némelyiken LED-es szegély látható, amelynek a vezérlése az oszlop közepén helyezkedik el, így egy esetleges ütközés után is működőképes marad a világítás.

A megfelelő pilon kiválasztásánál figyelembe kell venni a használati gyakoriságot és a működési sebességet. Típustól függően 4 és 10 másodperc között lehet, viszont egyes hidraulikus oszlopok esetében 15 másodperces záródási idő is lehetséges.

Hidraulikus mozgatású forgalomszabályozó oszlopot ott alkalmaznak, ahol intenzív igénybevételre számítanak. A tesztek alapján a napi több ezer mozgatást is bírnia kell (ilyen sűrű használat gyakorlatilag lehetetlen). A hidraulika elvéből fakadóan ennek a típusnak alacsony a karbantartási igénye. A meghajtó szerkezet egy olajfürdőben van az oszlop alatt elhelyezve, az olajnyomás a legtöbbször áttét nélkül mozgatja a pilont. Bizonyos esetekben azonban ez nem lehetséges, ezért ha távolabb kell elhelyezni a meghajtást, akkor rugalmas csöveken keresztül éri el az olaj a pilont. Szükség lehet mechanikus kiegészítésre, pl.: csigakerekes vagy csavarorsós meghajtásra. Hálózati feszültséget (230V) igényel. Az elektronikus vezérlés alapesetben a pilon mellett külön dobozban található, amely akár falra is szerelhető vagy speciális igény esetén is földbe süllyeszthető. Ahol nem csupán jelképes akadályt kell képezni, hanem fizikailag is ellenálló oszlopra van szükség, ott alkalmaznak nagyobb falvastagságú oszlopokat, amelyek mindig hidraulikus mozgatásúak. A 10 mm falvastagságú pilont már terrorista biztosnak tekinthető: bizonyos típusok 450kJ erővel szemben is törésállóak és megállítják a járművet az ütközési ponttól mért egy méteren belül.

A pneumatikus mozgatású forgalomkorlátozó oszlop elsősorban alkalmi használatra vagy lakossági felhasználásra alkalmazzák. Napi hatvan működtetést bír el, ez sem kevés, ha az áthaladások számát nézzük. A berendezés pneumatikáját elektronikai vezérlés irányítja, ezért hálózati feszültség szükséges a működéséhez. A sűrített levegő flexibilis csöveken keresztül éri el a pilont, mert nem építik egybe a vezérlő állomással, ezért egy távolságot át kell hidalni. A vezérlőközpont tartalmazza az elektronikus vezérlést és a mozgásvezérlést, amelyek egy közös szekrénybe vannak beépítve. A szekrény 1,5 mm vastag galvanizált acéllemezből készül, és kérhető hang- és hőszigetelt változatban is. A csatlakozó szekrény alaptartozékai a vezérlőpanellel együtt:

 • távirányító
 • gyári előkábelezés
 • magasnyomású tartály
 • magasnyomású kompresszor
 • mágneses hurokérzékelőhöz kapcsolati pont
 • rádióvevő frekvenciakártya
 • nyomáskapcsoló, biztonsági szelep, nyomásmérő
 • mágneses végállás kapcsoló


Az elektromos csatlakozó szekrény kiegészíthető az alábbi elemekkel:

 • kiegészítő kártya további eszközök (pilonok) működtetéséhez
 • hőfokszabályozó és fűtőelem
 • hűtőventilátor készlet
 • automatikus kondenzvíz leeresztő szelep
 • acélláb a felszíni telepítéshez
 • mágneskártyás beléptető rendszerek
 • sziréna felismerő rendszer
 • mágneses hurokérzékelők

Félautomata forgalomkorlátozó oszlop

Egy speciális kulccsal kioldható zárszerkezettel rendelkezik. Pneumatikus elven működik, a sűrített levegő automatikusan emeli az oszlopot. A lesüllyesztés ráállva vagy kézi erővel történik, a szükséges működtető erő 150-190 N között van. Előnye, a vezérléséhez nem szükséges elektromos tápfesz., ezért olyan helyszíneken is könnyen telepíthető, ahol gondot okoz az áramellátás. Jelenleg a legnépszerűbb eszköz, mert egyszerűen telepíthető és tápellátás nélkül is üzemeltethető. A 4 mm-es falvastagságú oszloptöréssel szembeni ellenállása 60 kJ, a 6-8 mm-esé már 120 kJ is lehet. Félautomata forgalom gátló oszlop – elsősorban egyszerűsége és az ára miatt népszerű modell – így néz ki beépítetlenül. Nyitott és csukott állapotban, a talajszinthez illeszkedik, a kulcsos kapcsolóval beindítható a nyitása. A biztonsági fényvisszaverő szegély az oszlop tetején alapfelszereltség.

A forgalomkorlátozó oszlop mérete igen változatos: az átmérője vagy az átlója lehet 127 mm-től 355 mm, a magassága 500 mm-től egészen 800 mm-ig terjedhet. Természetesen a pilon méretétől függ a szükséges földalatti árok mérete is.

A forgalom gátló oszlop cilinderének lemezvastagsága 4 mm-től 10 mm-ig terjedhet. Még a vékonyabb verzió is működőképes marad egy nem ütközés után, de a vastagabb változat már ellenáll terroristatámadásnak is, ha egy tankkal vagy nagy sebességű teherautóval kísérlik meg a behatolást. Ezeket a változatokat ott alkalmazzák, ahol elegáns környezetben van szükség nagyfokú biztonságra. Elsősorban nagykövetségek, minisztériumok, bankok környezetében.

A forgalomkorlátozó oszlopok felhasználási területei

A fentiekből kiderül, hogy minden feladatra a legalkalmasabb forgalomkorlátozó oszlopot kell megtalálni. Eddigi leggyakoribb felhasználási területek: közterek, történelmi városrészek, korlátozott forgalmú utak, parkok, sétálóutcák, középületek parkolóhelyeinek biztosítása, kikötők, hajóállomások, piacterek, üzleti épületek, benzinkutak, gyárak, ipari területek, magánutak.

Elektromos csatlakozó szekrény

Az elektromos szekrény egy beépített, egyfokozatú pneumatikus rugó segítségével automatikusan felemelkedő, időszakos áramellátást biztosító eszköz. Rálépve egyszerűen visszasüllyeszthető a talajba, amely ezek után statikailag éppúgy használható, mintha nem lenne ott semmi. Ennek a működési elve hasonló, a félautomata pneumatikus forgalomkorlátozó oszlopéhoz. Használatával időszakos áramellátás biztosítható, vagy további igény esetén telefon-, sűrített levegő- akár vízellátás is. A szekrény kulccsal kezelhető és azonnal üzemkész a talajból való felemelkedést követően. Karbantartása egyszerű, nem igényel szakembert. Ipari létesítményekben, repülőtereken általában állandó használatra telepítenek csatlakozószekrényeket, de számos helyen csak ideiglenesen van rá szükség, ilyen például: kiállítás, rendezvény, építkezés, piac. Ezeken a helyszíneken bizonyos időre nyitott állapotba hozzák a csatlakozó szekrényt, majd használat után visszasüllyesztve a terület teljesen szabadon használható.

A csatlakozó szekrényt alapszinten UNI EN 124 (C 250 vagy D 400-as osztályú) aknafedél takarja, de igény szerint különleges aknatetővel (pl. aszfalt, kő, vagy márvány) szerelik, amely esztétikusan illeszkednek a környezethez. A süllyeszthető szekrény rendelhető AISI 304 rozsdamentes acélból is.

Felszíni csatlakozószekrények is vannak, melyeket poliészter szekrényben, acéllábakra állítva telepítenek.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine