Beléptető olvasó

Beléptető terminál és vezérlő

Munkaidő nyilvántartó terminál

Kapcsolat a számítógéppel

Őrjárat ellenőrzés

Munkaidő nyilvántartás

Forgókaros beléptető

Teljes magasságú beléptető eszközök

Félmagasságú beléptető eszközök

Gépjárművek beléptetésénél alkalmazott mechanikai eszközök

 

Beléptető olvasó

A beléptető olvasó feladata, az azonosításra alkalmas eszközről leolvasott információt továbbítsa, a belépési pontról a vezérlő egységhez. Láttunk többféle azonosításra alkalmas eszközt, ezek lehetnek elektronikus kártyák, és biometrikus azonosításkor egyedi fizikai jellemzőnk. Jelenleg legelterjedtebb a közelítő (proximity) kártyás olvasó. A biometrikus azonosítás ma még csak a fokozott biztonsági igényekkel rendelkező felhasználók körében terjedt el, a jövőben viszont várható szélesebb alkalmazása is. Amikor az olvasónak nem szükséges a közvetlen kontaktus, akkor falra vagy állványra szerelhető, és el lehet rejteni a falba vagy burkolat mögé. Ezek az olvasók mozgó alkatrészt vagy nyílást nem tartalmaznak, emiatt karbantartást sem igényelnek. A biometrikus olvasókat szemnek látható helyen kell elhelyezni, mert például ujjlenyomat vagy retina scannernél szükséges a közvetlen kapcsolat, és ezeknek a folyamatos tisztítás is.

Beléptető terminál és vezérlő

A beléptető terminál, nagy belső memóriával és belső órával rendelkező eszköz. Az érvényes beléptetési adatokat, és a bekövetkezett eseményeket a terminál a memóriájában tárolja. Az olvasótól kapott adatok alapján önállóan, vagy számítógéppel összekötve eldönti, hogy az azonosított személy (vagy gépjármű) az adott helyre, időpontban jogosult-e belépni. Jogosultság esetén működtet egy elektromos zárral ellátott ajtót, sorompót. Egy terminál egy, vagy két olvasót képes kezelni és általában LED-es, vagy LCD kijelzős visszajelzés van bennük.

Munkaidő nyilvántartó terminál

A munkaidő-nyilvántartó terminál alap funkcióján felül rendelkezik billentyűzettel is, ami lehetővé teszi, egy üzem, vagy gyár dolgozójának be- és kilépésekor, hogy megadja mozgásának okait előre, vagy utólag: pl. szabadság, fizetett távollét, kiküldetés, betegség. Funkcióiból lehetőség van arra, hogy a terminál segítségével egy dolgozó lekérdezze aktuális munkaidő egyenlegét és mozgási eseménynaplóját.

Kapcsolat a számítógéppel

A beléptető terminálok (akár száz is) hálózatba köthetők, melyen belül az azonos funkciójú terminálok zónákba rendezhetők. A rendszerhez ajánlott számítógépet csatlakoztatni, mely a rajta futó szoftver segítségével az alábbi feladatokat végzi:

 • “ Ki hol van? ” lekérdezés
 • kártyák kezelése, időzónák kialakítása
 • riasztási események definiálása
 • eseménylisták készítése
 • mozgásadatok tárolása a merevlemezen
 • monitor üzemmódban a mozgások folyamatos figyelése
 • rendszer- és terminálparaméterek állítása
 • relék vezérlése, vészhelyzeti programok kialakítása

Őrjárat ellenőrzés

A proximity beléptető eszközök feladata lehet, a telephelyőrzést végző biztonsági szolgálatok dolgozóinak ellenőrzése. Ilyenkor a biztonsági őr által felügyelt területen helyeznek el több speciális proximity kártyaolvasót, vagy a kártya funkcióját betöltő gombot, és az őrnek megadott időpontokban és sorrendben végig kell járnia az előre kijelölt ellenőrzési útvonalat. A későbbiek során a biztonsági szolgálat, vagy a telephely vezetője számítógép segítségével ellenőrizheti az őr mozgási adatait.

Munkaidő nyilvántartás

Az üzemek, gyárak, irodaházak dolgozói a munkaidő terminálok használatával adják meg mozgásadataikat, amit egy csatlakoztatott számítógép munkaidő nyilvántartó programja dolgoz fel. Rugalmasan paraméterezhetők az egy vagy több műszakos és a folyamatos munkarendek, túlórák, pótlékok. Az egyes munkarendekhez különböző naptári ciklusok rendelhetők, időszakokra vonatkozó mozgási jogok (hivatalos el táv, tanulmányi távollét). Számos szempontot figyelembe vevő listák generálhatók a mozgásadatokból, statisztikai jelentések készíthetők. A program által készített adatbázist egy konvertáló program felhasználásával, a bérszámfejtő programhoz is továbbíthatja. Ezzel kiváltva a manuális bérszámfejtést.

Forgókaros beléptető

A beléptető rendszereknél biztosítani kell, hogy az azonosítás után egyszerre csak egyetlen személy haladjon át. Ez a forgókapuk, forgóvillák feladata. Az elektromos zárral felszerelt ajtók is ilyen célt szolgálnak.

Teljes magasságú beléptető eszközök

A forgókapuk a belépési pont teljes magasságában akadályozzák a védett térbe történő bejutást, ezért ezeknél a nyílászáróknál az átjutás csak rongálással, összetörésével valósítható meg. Az ellenőrző ponthoz nem szükséges külön biztonsági őr vagy megfigyelő rendszeres kiegészítés, ezért a félmagasságú beléptető eszközökhöz képest jóval drágábbak is. Irodaépületeknél alkalmaznak teljesen üvegezett kivitelű forgókaput is, de ipari és nagy biztonságú objektumok esetén célszerű a masszív, erős, fémrácsos, egy- vagy kétkapus kivitel. Strapabíró mechanikával, és hidraulikus csillapítással, visszaforgás-gátlóval és önbeálló rendszerrel készülnek.

Félmagasságú beléptető eszközök

A forgóvillák és a forgókeresztek nem zárják le a belépési pontot teljes magasságában, ezért olyan helyen alkalmazzák, ahol a belépés ellenőrzése kiegészül egy biztonsági őrrel, portaszolgálattal is, vagy videó megfigyelő rendszerrel. A teljes magasságú beléptető rendszerhez képest sokkal alacsonyabb az áruk.

Gépjárművek beléptetésénél alkalmazott mechanikai eszközök

 • toló kapu
 • sorompó
 • egy- vagy kétszárnyas nyílókapu

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine