A biztonsági kamera megfigyelő rendszer eredeti angol elnevezése (Closed Circuit Television, vagyis CCTV) a működési elvet jelzi. Zártláncú TV-rendszer (ZTV rendszer) kamera a felvett képet videojelekké alakítja, az elektromos jelek zárt úton jutnak el a monitorig és a képrögzítőig, melyen az élő- és rögzített képeket csak az arra feljogosított személy(ek) nézhetik meg.

Mára az Internet vagy a helyi számítógépes hálózat révén is be lehet lépni egy távoli objektum zártláncú videó hálózatába, megnézni az éppen aktuális élő képeket, vezérelni a kamerákat, vagy az adatbázisban rákeresni egy eseményre, időpontra.

Akár a videó megfigyelő rendszer, akár biztonsági kamerarendszer kifejezést használjuk, mindkét megnevezés hosszú. Nemhiába, kezd teljesen elfogadottá válni a szaksajtóban, és már a köznapi nyelvben is az angol mozaikszó: a CCTV alkalmazása.

Célunk, hogy bemutassuk a videó megfigyelő rendszer fontosságát, bemutassuk felépítését, részegységeit, és ismertessük azok felhasználási lehetőségeit, amelyek egy ilyen rendszerben rejlenek.

A kamerarendszer a biztonságtechnikának talán a legnagyobb információforrást jelentő területe. Számos helyen találkozhatunk velük a mindennapok során: bankokban, bevásárlóközpontokban, repülőtereken, közterületeken, irodaépületekben, de már a kisebb üzletekben, családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák ezeket a rendszereket.

 

A cikkek tartalma és a tudományos meghatározásai az OKTEL Kft. engedélyével lettek megjelentetve.

Joomla templates by Joomlashine